Als je iemand vraagt om een spreekwoord met MAART, is de kans groot dat hij of zij op de proppen komt met "Maart roert zijn staart". Mijn moeder, jarig op 6 maart, bleef erover klagen: kreeg ze eindelijk een fiets voor haar 10de verjaardag, lag er zo'n pak sneeuw dat erop rijden niet verstandig was. Maar "April doet wat ie wil" of "Aprilletje zoet geeft ook nog wel eens een witte hoed" geeft al aan, dat wat dat betreft ook april niet te vertrouwen is.
Maar goed, deze rubriek #SG van Carel is niet bedoeld voor wat voor de hand ligt. Dus ging ik ijverig op zoek naar andere uitdrukkingen over MAART. Gelukkig bleken er meer te vinden. Ik koos voor:
Maart guur geeft een volle schuur.
Ongetwijfeld een van de vele boerenwijsheden, waarvan nooit echt bewezen is of die de waarheid bevatten. Toch kan ik me hierbij wel iets voorstellen: als de gewassen door een zachte maand maart de grond uit vliegen, als de fruitbomen overvloedig in bloei staan, dan kan vorst in de nachten veel schade aanrichten en moet men soms terecht vrezen voor de uiteindelijke oogst. Terwijl als maart guur is en alles langzaam op gang komt, de resultaten waarschijnlijk beter zijn.
Zo'n uitdrukking krijgt daarna voor mij een extra betekenis. Ik zie een verband met "Hardlopers zijn doodlopers" (wie te snel begint, haalt misschien het einde niet) en "Langzaamaan dan breekt het lijntje niet" (als je langzaamaan doet, dan kan er het minste fout gaan).
Of, nog zo'n geliefde uitdrukking van mijn moeder: "Vogeltjes die te vroeg zingen zijn voor de poes". Maar dat is dan een uitdrukking die voor haar niet per se een metafoor was voor het langzaam in bloei komen van fruitbomen, als wel een waarschuwing voor haar dochter om niet te hard van stapel te lopen met haar vriendje.......
En zo komen we toch weer een beetje terecht bij het thema van deze boekenweek: Verboden vruchten.
© Jannie Trouwborst, maart 2017.
Iedere dinsdag geeft Carel de Mari op zijn blog een woord op waarmee je een spreekwoord kunt bespreken. Iedereen kan altijd meedoen. Hoe? Mag je zelf weten. Je kunt een verhaal schrijven waarin het spreekwoord een rol speelt, je kunt in de etymologie duiken en de oorsprong van het gezegde verklaren, et cetera. Plaats een link onder het blog van Carel en lees daar ook de andere bijdragen.
Weer met plezier gelezen
BeantwoordenVerwijderen