donderdag 2 maart 2017

Over de klok en de tijd

De TIJD bestond natuurlijk allang voordat we deze gingen meten met behulp van een KLOK. Op zich een prima uitvinding. Niet alleen vereenvoudigde dat het maken van allerhande afspraken, het stelde ons ook in staat natuurkundige fenomenen te bestuderen en te gebruiken voor uitvindingen die ons leven moesten veraangenamen.

Toch hoor je tegenwoordig steeds vaker uitdrukkingen als: ik kom tijd tekort of de tijd vliegt. Aan de TIJD is echter niets verandert: het is de KLOK die er voor zorgt dat we de TIJD als iets dwingends zijn gaan ervaren.


Misschien herinner je je nog hoe heerlijk het was om als kind in het lentezonnetje ongestoord het gekrioel van de ontwakende bosmieren gade te slaan. Geen besef van het verloop van TIJD, Mindfulness noemen ze dat nu. Je moet er eerst een cursus voor volgen.

Zodra ze je geleerd hebben om KLOK te kijken, volgt ook de verplichting daar rekening mee te houden: Voor alles is een tijdstip: bedtijd, eten, schooltijd, muziekles, verjaardagspartijtjes, zwemles. En hoe ouder je wordt, hoe meer erbij komt en hoe kwalijker het is, als je je er niet aan houdt. De stand van de wijzers van de KLOK gaat je hele leven beheersen.

En dat terwijl TIJD toch vooral een ervaring is. Wanneer vliegt de TIJD? Als je het naar je zin hebt en niet merkt welke weg de wijzers van de KLOK ondertussen hebben afgelegd. En wanneer kruipt hij? Als je in de wachtkamer op je beurt wacht: je wilt de wijzers wel vooruit kijken, maar ziet ze nauwelijks bewegen.

Kon ik de TIJD maar stopzetten, verzucht soms iemand. Maar deze uitspraak is veelzeggend en waar: Niet de TIJD gaat voorbij, wij zijn het die voorbij gaan. Ook onze TIJD hier op aarde meten we met behulp van de KLOK. Uren, dagen, maanden, jaren kruipen als een schaduw heen... 

En voor je het weet, ben je met pensioen. De KLOK heeft bepaalt dat het daar TIJD voor is. Betekent dat dan ook dat je minder afhankelijk van de KLOK bent? Niet zoveel als je zou verwachten. Als je niet wilt verkommeren achter de tijdloze geraniums zul je toch geregeld een blik op de KLOK moeten werpen. Als oppasoma, mantelzorger, vrijwilliger, clublid, stemgerechtigde, kortom als medemens. 

De KLOK tikt onverschillig door en noemt mijn jaren.... Het wordt hoog TIJD weer zoveel als mogelijk is te genieten van het lentezonnetje zonder een blik op de KLOK te werpen.

© Jannie Trouwborst, maart 2017.


Klok ~1) Alarmapparaat 2) Alarmtoestel 3) Bel 4) Deel van een carillon 5) Dashboardinstrument 6) Dier 7) Glazen bedekking 8) Glazen stolp 9) Hank 10) Iets dat de tijd aangeeft 11) Illusionist 12) Kerstversiering 13) Kloek 14) Koekoeksklok 15) Nederlandse illusionist 16) Pendule 17) Slingeruurwerk 18) Soort horloge 19) Stolp 20) Teug 21) Tijdaanwijzer
 

#WOT: betekent Write on Thursday. Iedere donderdag kiest Martha een woord waarover je iets kunt schrijven, vloggen of ploggen. Laat HIER een link achter naar je eigen blog zodat iedereen mee kan lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten