woensdag 22 maart 2017

Groene krieken worden rood....

Zou het de lente zijn of toch de spectaculaire winst van Groen Links? Feit is dat Carel dit keer van ons verwacht dat we ons bezig houden met "GROEN".

Het eerste dat mij te binnen schoot was een uitdrukking van vele jaren geleden: "Groen? Doen!" Het is namelijk een misvatting dat het op een duurzame manier met onze aarde omgaan een recent ontdekt modeverschijnsel is. Ik heb niet kunnen achterhalen wie het eerst met deze uitdrukking kwam. Wel vond ik een redelijk recent boek (2011) met een vrijwel identieke titel: Groen doen van  Marie Claire van den Berg. Ziet er interessant uit. Voor wie belangstelling heeft: KLIK HIER.

Daarna kwamen de herinneringen aan mijn beide grootvaders naar boven. Ze woonden allebei in Amsterdam-Noord en ik logeerde er graag. De ene nam mij altijd mee naar musea, iets wat thuis niet de gewoonte was. Hij zat vol interessante verhalen. De andere was een hartstochtelijk wandelaar. Tot aan zijn pensioen werkte hij als timmerman bij "de tram". Dat was in de tijd dat de trams nog houten bankjes en lambrisering hadden. Van zijn "vrij vervoer" mocht hij blijven genieten. Dus namen we geregeld de bus of tram naar het andere uiterste van de stad en wandelden dan terug naar huis. Hij kende de historie van de stad op mijn duimpje. Ook toen ik tijdens mijn studie een paar jaar bij mijn grootouders in huis woonde, maakten we tijd voor onze gezamelijke ontdekkingstochten. Het was op één van de wandelingen dat een bouwvakker ons toeriep: "Hé, ouwe snoepert, een oude bok lust ook wel een jong blaadje, zien ik!" Mijn opa kon er niet om lachen.


Maar als Carel om een spreekwoord vraagt, dan ga ik toch ook altijd even op zoek naar iets wat ik nog niet kende en wat me aanspreekt. En als dan je oudste kleindochter bezig is met haar rijbewijs, dan is dit wel een hele toepasselijke: Groene krieken worden rood, kleine kinders worden groot.

© Jannie Trouwborst, maart 2017.

Iedere dinsdag geeft Carel de Mari op zijn blog een woord op waarmee je een spreekwoord kunt bespreken. Iedereen kan altijd meedoen. Hoe? Mag je zelf weten. Je kunt een verhaal schrijven waarin het spreekwoord een rol speelt, je kunt in de etymologie duiken en de oorsprong van het gezegde verklaren, et cetera. Plaats een link onder het blog van Carel en lees daar ook de andere bijdragen.

1 opmerking: