maandag 6 februari 2017

Grijs haar, wijs haar?

Na IJS is het de beurt aan GRIJS, vindt Carel. Een knipoog naar de poëzieweek? Nee, het is pragmatischer: er kwamen bij het zoeken naar IJS vorige week veel woorden tevoorschijn met IJS erin. Zoals GRIJS, dus....

Op zoek naar spreekwoorden en gezegden dan maar. De keus bleek groot, zeker als je er van uitgaat dat grijze of grijzen ook mee mogen doen. Opvallend vaak werden grijs en wijs met elkaar in verband gebracht. Dan vind ik het eigenlijk wel bevreemdend dat veel vrouwen hun grijze haren als een ramp ervaren en ze zo snel mogelijk bij laten kleuren. Misschien hopen ze daarmee slechts de voorspelling Grijze haren zijn kerkhofsbloemen te bezweren?

Bij toeval kwam ik terecht op een site met Vlaamse uitdrukkingen. Grappig om naast elkaar te zetten:
Nederland: Grijs haar, wijs haar. Vlaanderen: Men vindt veel grijzen, maar weinig wijzen.

Laten we het er maar op houden dat de werkelijkheid een grijs gebied blijft.

© Jannie Trouwborst, februari 2017.


Iedere dinsdag geeft Carel de Mari op zijn blog een woord op waarmee je een spreekwoord kunt bespreken. Iedereen kan altijd meedoen. Hoe? Mag je zelf weten. Je kunt een verhaal schrijven waarin het spreekwoord een rol speelt, je kunt in de etymologie duiken en de oorsprong van het gezegde verklaren, et cetera. Plaats een link onder het blog van Carel en lees daar ook de andere bijdragen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten