Vorige week MAN, nu VROUW vindt Carel voor opgave 20 van de serie Spreekwoorden en gezegden #SG17 (KLIK HIER). Veel spreekwoorden over vrouwen zijn negatief, ontdekte Martha die ook met deze serie meedoet (KLIK HIER). Mij viel op dat mannen en vrouwen in spreekwoorden vaak samen genoemd worden. Ze worden met elkaar vergeleken en meestal pakt dat voor één van beiden verkeerd uit.
Gelukkig zijn er ook nog spreekwoorden waarbij ze niet tegenover elkaar staan. Vrouw en man zijn één gespan (een echtpaar zal elkaar bijstaan als het erop aan komt). Of deze: Hoewel man en vrouw op hetzelfde kussen slapen, hebben ze toch verschillende dromen.
Zeker die laatste, die bevalt me wel. Uiteraard horen mannen en vrouwen dezelfde rechten en vrijheden te hebben, hetzelfde salaris voor hetzelfde werk te verdienen en dezelfde kansen op de arbeidsmarkt te krijgen. We zijn van ver gekomen, sinds 100 jaar geleden bij de grondwetswijziging van 1917 het passief kiesrecht voor VROUWEN werd ingevoerd en twee jaar later het actief kiesrecht. (Alleen bij de SGP heeft het tot 2013 geduurd voor vrouwen daar passief kiesrecht kregen.)
Maar ondanks alles wat er sindsdien is bereikt, bestaat het glazen plafond nog steeds, zijn er salarisverschillen tussen mannelijke en vrouwelijke werknemers, worden "mammadagen" gemakkelijker toegestaan dan "pappadagen", krijgt een vrouw enkele maanden bevallingsverlof en een man slechts 2 dagen. In de praktijk lopen veel vrouwen er tegenaan dat zij geacht worden oplossingen te vinden voor de zorg voor kinderen en gezin als ze willen werken of studeren en krijgen ze te horen dat ze hun carrièrekansen kunnen vergeten als ze parttime willen werken.
Waarom spreekt het spreekwoord over mannen- en vrouwendromen mij aan? Ik blijf erbij dat mannen en vrouwen verschillen en dat vrouwen, om voor vol aangezien te worden en gelijke kansen te krijgen bij het nastreven van hun dromen, er niet op in zouden moeten hoeven zetten zich zoveel mogelijk als een man te gedragen. Vrouwen hebben vaak net iets andere kwaliteiten die hen niet minder geschikt maken om leiding te geven. Ze zullen het anders doen misschien, maar wellicht met betere resultaten. We zullen het zien, als ze eenmaal door het glazen plafond gebroken zijn. (Zo weet ik zeker dat Hillary het beter gedaan zou hebben dan Donald, maar dat is natuurlijk nogal vanzelfsprekend...).
Een zorgzame papa die liever thuisblijft en een moeder die er voor kiest fulltime buitenshuis te werken? Een vader die vol wil gaan voor zijn carrière en een moeder die het heerlijk vindt om voor de kleintjes te zorgen, in de moestuin te werken, vrijwilligerswerk in het zorgcentrum te doen of een studie te volgen? Een man en vrouw die het huishoudelijke werk en de zorg samen eerlijk delen en allebei parttime werken? Of welke andere variatie dan ook: Mensen zijn pas echt vrij als ze zelf kunnen kiezen hoe ze hun leven in willen richten. Die man en vrouw uit het spreekwoord zullen een gemeenschappelijke droom hebben, anders waren ze niet bij elkaar. Maar daarnaast hebben ze ook elk een eigen droom. Misschien is het geheim van een goede relatie wel dat de partners in staat zijn oog te hebben voor de droom van de ander en elkaar te helpen bij het realiseren daarvan.
De toekomst behoort aan hen die geloven in de schoonheid van hun dromen… (Eleanor Roosevelt).
© Jannie Trouwborst, mei 2017.
Iedere dinsdag geeft Carel de Mari op zijn blog een woord op waarmee je een spreekwoord kunt bespreken. Iedereen kan altijd meedoen. Hoe? Mag je zelf weten. Je kunt een verhaal schrijven waarin het spreekwoord een rol speelt, je kunt in de etymologie duiken en de oorsprong van het gezegde verklaren, et cetera. Plaats een link onder het blog van Carel en lees daar ook de andere bijdragen.
Dat deze droom uit moge komen
BeantwoordenVerwijderen