zondag 28 juni 2020

Mijmeren op de Oude Buisse Heide: wandelen en poëzie

Soms moet ik een poos nadenken, dubben en peinzen voor ik een idee heb voor dit wekelijkse taalspelletje, maar dit keer kwamen de associaties meteen tevoorschijn.


Het #WOT woord van deze week is :

Mijmeren = 1) Peinzen, 2) denken, 3) dromen, 4) dubben, 5) filosoferen, 6) in gedachten verzonken zijn, 7) nadenken, 8) piekeren.

Meestal als ik de reeks mogelijkheden bekijk die bij een woord gegeven worden, heb ik er zo mijn eigen gedachten over. Het zouden synoniemen moeten zijn, maar ik ben het er geregeld niet mee eens. Daarom duik ik wel eens in de etymologie van dat woord, om te ontdekken of de betekenis die ik niet kan plaatsen soms uit het verleden komt.

Maar vandaag niet. Voor mij is mijmeren: dromen en in gedachten verzonken zijn. Op een prettige en positieve manier. Peinzen, dubben, denken en piekeren zijn me te negatief en filosoferen en nadenken te algemeen.

Voor mijmeren is rust en gemoedsrust nodig. Mijmeren kan over het verleden gaan, het ophalen van mooie herinneringen, een beetje melancholie misschien. Of over de toekomst, dagdromen zonder verwachtingen en doelen, gewoon omdat het fijn is te dromen. Maar mijmeren kan ook het besef zijn hoe waardevol een moment van rust in een mooie omgeving is.

De Oude Buisse Heide

In de gemeente Zundert, tussen Achtmaal en Schijf, ligt het Landgoed De Oude Buisse Heide. Het heeft een rijke historie. Het is een heerlijk gebied om te wandelen door oude bossen en langs weilanden, akkers, vennen en boerderijen. Schrijfster en politica Henriette Roland Holst schonk de Oude Buisse Heide in 1945 aan Natuurmonumenten. Samen met haar man Richard Roland Holst, beeldend kunstenaar, verbleef ze hier in de zomermaanden in de Angorahoeve om inspiratie op te doen. Henriette schreef de meeste van haar dichtbundels, biografieën en politieke boeken in dit gebied.

Natuurmonumenten heeft een wandelroute uitgezet over het Landgoed van 5 km. Onderweg kom je haar gedichten tegen. De route is te downloaden als PDF met veel achtergrond informatie en een kaartje. Alle informatie vind je HIER.

Zelf omschreef ze de plek met de woorden "zoo lieflijk, vredig en idyllisch bekoorlijk, dat elk mensch, die daar komt, door haar stilte, blije harmonie getroffen wordt." Tot op de dag van vandaag is het landgoed een inspiratiebron voor veel mensen.

Henriette Roland Holst

Ik las de biografie die Elsbeth Etty schreef over Henriette Roland Holst:  Liefde is heel het leven niet (1996). In 2012 werd er een documentaire over haar leven gemaakt - Droom en daad, die ik zag in een filmhuis in Breda. Uit beide komt een zeer strijdbare vrouw naar voren, die idealen heeft die de maatschappij eerlijker moeten maken en zich volop inzet om te strijden voor een betere positie van arbeiders, jongeren en vrouwen.
Naast haar politieke werken schreef ze gedichten, die aanvankelijk hartstochtelijk socialistisch waren. Ze schreef onder andere de Nederlandse tekst voor het strijdlied De Internationale. Later kreeg haar werk een meer religieus karakter.Toneelstukken, biografieën, journalistiek en hoorspelen behoren ook tot haar nalatenschap.

De titel van die documentaire  (waarvan ook een gedeelte opgenomen is op de Oude Buisse Heide) Droom en daad komt uiteraard van Willem Elsschot:

"Want tussen droom en daad 
staan wetten in de weg en praktische bezwaren,
en ook weemoedigheid, die niemand kan verklaren…"


En dan zie ik haar wandelen over haar Landgoed, peinzend en filosoferend, in gedachten verzonken, nadenkend en dubbend, piekerend misschien zelfs. Tot ze een plekje vindt in de schaduw en dan een gedicht als dit schrijft:


Ik kreeg de stilte weder lief 

Ik heb de stilte weder liefgewonnen:
een korte poos was ik van haar vervreemd
maar nu heb ik opnieuw haar liefgewonnen
ik mag weer drinken aan haar klare bronnen
en zwerven door haar schaduwbeemd.


Weer gaan haar dromenlanden voor mij open
waar bloeit het kruid van de herinnering
door haar zachte geuren omdropen
weet ik nauwelijks hoe de tijd verging.

Henriette Roland Holst-van der Schalk

Mijmerend, zoals ik ook graag doe. Het is soms te druk in mijn hoofd, maar als het lukt die stilte weer even terug te vinden en te dromen, dan ben ik een gelukkig mens.

Meer gedichten als deze lezen van Henriette Roland Holst? Ik kan de mooie wandeling erlangs op de Oude Buisse Heide van harte aanbevelen!

© Jannie Trouwborst, juni 2020.


#WOT betekent Write on Thursday. Inmiddels wordt het georganiseerd door ALI. Iedere donderdag verzint ze een woord waarover je kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment instappen.

1 opmerking: