donderdag 9 april 2015

Wouter Deprez: Hier is wat ik denk

Wouter Deprez is al jaren één van de meeste succesvolle comedians van België. Ook in Nederland kan hij sinds zijn overwinning op het Amsterdams Kleinkunst Festival in 2004 rekenen op een trouw publiek. 
In 2012 trekt Wouter met zijn gezin naar het buitenland voor een langdurige sabbatperiode. Bestemming: Plettenberg, Zuid-Afrika. Hij aanschouwt er het doen en laten van zijn nieuwe landgenoten en vindt er inspiratie voor een nieuw programma. In 'Hier is wat ik denk" bekijkt hij zijn oude land met hernieuwde ogen. De voorstelling gaat begin 2013 in première in België en ontvangt veel lof van zowel pers als publiek. Wegens een te drukke agenda brengt hij de voorstelling maar een paar keer in Nederland. Op verzoek van velen keerde hij echter dit voorjaar terug naar ons land voor een uitgebreide tournee. Een onthutsend programma van een bevlogen, authentieke en bovenal grappige man. Eentje die je niet wil missen (Bron: Theaterfolder).

We hadden dit jaar geen geluk met ons theaterabonnement van het Ledeltheater in Oostburg (KLIK HIER). Tot 3 keer toe moesten we onze kaarten laten verlopen of aan anderen cadeau doen. Maar de teleurstelling daarover werd in één avond goed gemaakt: we hebben een topavond gehad met Wouter Deprez. Het is lang geleden dat we zo ontzettend gelachen hebben. En niet om flauwe grappen, maar om doordenkertjes waarbij je beseft, dat je in feite om jezelf zit te lachen. Of zoals De Morgen schreef over zijn show: "Makkelijk om te begrijpen, maar zeer confronterend. Een avondje expliciet gedwongen in de spiegel kijken."

In het Nederland/België jaar is dit een toepasselijke voorstelling om te bezoeken. Het is toch bijzonder dat het optreden van een Vlaamse comedian zonder problemen in Nederland opgevoerd kan worden. Er hoeft niets aangepast te worden: de zaken die hij aankaart treffen zowel Vlamingen als Hollanders op dezelfde manier. Daarnaast is hij geweldig in het improviseren en in staat mensen uit het publiek helemaal mee te trekken in het verhaal. Mijn waardering voor het stel dat zich als voorbeeld liet gebruiken om aan te tonen hoe vreemd we (de westerse mens) eigenlijk onze prioriteiten stellen in vergelijking met hoe men dat in Zuid-Afrika doet. (Ze heetten toevallig Johnny en Marina, het enige dat voor de Vlamingen in de zaal tot grote hilariteit leidde, maar dat ik thuis eerst even moest opzoeken).

Het was een voorstelling zonder liedjes met uitsluitend conferences. Vol vuur en enthousiasme en dat aan een stuk door van 20.15 uur tot 22.00 uur. Een geweldige prestatie. Wouter Deprez was voor ons nog een onbekende, maar we zullen de nieuwe succesvolle voorstelling SLIJK (die hij al enige tijd opvoert in Vlaanderen) zeker bezoeken mocht hij weer deze kant op komen.

In Nederland loopt de tournee van Hier is wat ik denk nog tot 13 april 2015. Er bestaat ook een DVD van (maar dat is natuurlijk totaal iets anders dan de beleving in het theater). Voor meer informatie, zie zijn website KLIK HIER.

© Jannie Tr, april 2015.

1 opmerking:

  1. Mijn favoriete Vlaamse stand-up comedian! Vroeger ben ik hem in Gent eens tegengekomen in de Fnac, maar jammer genoeg heb ik zijn voorstellingen nog niet live gezien...

    BeantwoordenVerwijderen