vrijdag 17 april 2015

Willem Vermandere met tedere chansons

Het theaterseizoen begint op haar eind te lopen. Maar dat wil niet zeggen dat het als een nachtkaars uitgaat. Willem Vermandere was een van de laatste grote namen voor dit seizoen en wij konden gelukkig nog een plaatsje bemachtigen. Samen met zijn vier muzikanten bracht hij een keur aan chansons, veel oude bekende, die de zaal mee kon zingen, maar wij hoorden hem nog niet eerder live. Dus was het voor ons allemaal nieuw. Ze werden vlot en met humor aan elkaar gepraat en waren ook voor ons goed te verstaan. 

8 en 9 augustus 2015, vanuit Antwerpen, Gent en Kortrijk
"Verstaat ge?" vraagt hij? En wij begrijpen de dubbele betekenis inmiddels. Zijn tongval met onmiskenbare klanken en woorden uit de Westhoek went in de loop van het programma steeds meer. En ook als niet elk woord duidelijk is, blijft de boodschap overeind: gevoelige liedjes, maatschappijkritische, filosofische. Allemaal met dat warme, Vlaamse stemgeluid dat er tedere chansons van maakt. Soms raakte ik tot tranen toe ontroerd door de inhoud en voordracht van een liedje. Het is allemaal moeilijk onder woorden te brengen, maar wie eens iets wil horen kan genoeg vinden op youtube.

Daar staat ook een interview van kort geleden: Mooi portret van Willem Vermandere op Cultuur7 (KLIK HIER) of kijk hieronder.En nu maar hopen dat hij volgend jaar weer naar het Ledeltheater in Oostburg komt. Maar dat weten we pas over een paar maandjes, als de nieuwe theatergids uitkomt......

© JannieTr, 2015.

1 opmerking:

  1. Hier is hij ook erg geliefd! Vermandere is echt kleinkunst. Mijn grootvader hield ook veel van zijn liedjes.

    BeantwoordenVerwijderen