zaterdag 8 augustus 2020

Lijdzaamheid of berusting: over de keuze van het juiste woord

Het doet er toe welke woorden je gebruikt over ogenschijnlijk dezelfde gebeurtenis of gemoedstoestand. Dat viel me al vaker op bij het schrijven van de WOT stukjes. De betekenissen die achter het opgegeven woord staan, zijn voor mij vaak geen synoniemen, maar omschrijvingen die niet altijd de lading dekken.

Het WOT woord dat Ali voor deze week koos is:

Lijdzaamheid = 1) Berusting, 2) fatalisme, 3) geduld, 4) gelatenheid, 5) kalme gemoedstoestand, 6) onderwerping, 7) onderworpenheid.

Het is een woord dat ik NOOIT zal gebruiken, hoogstens in een ontkennende vorm: ik zal niet lijdzaam toezien. 

Extremen

Van mezelf weet ik, dat ik maar moeilijk een middenweg kan vinden. Als iets me niet bevalt, kan ik opstandig, gedreven, recalcitrant en zelfs tot actie bereid zijn. Maar in andere gevallen: moedeloos tot bijna depressief, omdat ik me er niet bij neer kan leggen.

Zoals wel vaker met deze stukjes, zetten ze me aan het denken. Het zou beter voor me zijn, als ik  anders om zou kunnen gaan met zaken die me emotioneren. Lijdzaamheid is niets voor mij, maar misschien kan ik iets met een van de andere woorden hierboven? Ze zijn wat mij betreft te verdelen in twee kampen, die ik een positieve en een negatieve lading toedicht.

Lijdzaamheid, fatalisme, gelatenheid, onderwerping en onderworpenheid zijn voor mij negatief. Misschien wel omdat ik weet dat ik daar zeker depressief van zou worden. Berusting, geduld en kalme gemoedstoestand klinken positief en lijken me veel gezonder.

Reminders

Ik ben hier al langer mee bezig, getuige het kaartje met drie reminders dat op mijn bureau staat. Wat staat erop?

- De taal die je gebruikt, beïnvloedt hoe je de werkelijkheid ervaart en erop reageert. En daarmee ook je toekomst.

- Aanvaard wat je niet kunt veranderen en richt je op de dingen waar je wel invloed op hebt.

- Niet de gebeurtenis maakt je ongelukkig, maar je perceptie ervan.

Je kunt iets vervelend of rampzalig noemen. Je kunt er iets aan gaan doen of dat is onmogelijk. Anders over een gebeurtenis denken of over jouw invloed erop kan het verschil maken voor je gevoel erover.

Geen lijdzaamheid, wel berusting

Ik ben geen mens voor lijdzaamheid, fatalisme, gelatenheid, onderwerping en onderworpenheid  en ik erger me er aan bij anderen. Het doet denken aan slachtofferschap, waar ik ook al zo'n hekel aan heb.

Berusting, geduld en een kalme gemoedstoestand zou ik bij tijd en wijle wel willen ervaren en ik bewonder het bij anderen. Daarbij is nagedacht over ongewenste gebeurtenissen en omstandigheden. Er is overwogen wat zinvol is: reageren, afwachten of rustig en kalm oplossen. Soms lukt het me, vaak ook niet. Onrecht en onrechtvaardigheid, armoede, natuurbescherming, duurzaamheid, klimaatveranderingen, politiek en andere "grote" zaken lokken reacties uit. Ik kan er moeilijk in berusten. Maar ook over kleine ergernissen kan ik me opwinden. Bij domme en/of egoïstische mensen verlies ik al snel mijn geduld. En ook over mezelf ben ik niet snel tevreden. Een kalme gemoedstoestand zou kunnen betekenen dat ik ook meer geduld met anderen en mezelf heb.

Weer wat geleerd!

Waar brengt deze WOT mij? 

Ik moet erin berusten dat ik de wereld niet kan redden. Ik kan wel een steentje bijdragen aan de dingen die ik echt belangrijk vind. Alle beetjes helpen. Met geduld en een kalme gemoedstoestand bereik ik meer dan met zinloze boosheid. En door me te houden aan mijn eigen reminders!

© Jannie Trouwborst, augustus 2020.

 #WOT betekent Write on Thursday. Inmiddels wordt het georganiseerd door ALI Iedere donderdag verzint ze een woord waarover je kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment instappen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten