zondag 25 januari 2015

Hulst - Oude muziek in een middeleeuwse basiliek

Als in een bijenkorf gonsde het in de Sint-Willebrordusbasiliek vanmiddag. Het geroezemoes van de gedempte stemmen loste op in de hoog opgaande gewelven. In het midden van de kerk, waar schip en dwarsbeuk elkaar kruizen, stonden stoelen en muziekstandaards klaar op een iets verhoogd podium. Ervoor rijen houten kerkstoelen, wiebelend op de grafzerken van ambachtsheren en schepenen.

In 2009 is deze Hulster Basiliek verkozen tot de "Mooiste kerk van Nederland". Daar gingen eeuwen van bouwen en verbouwen aan vooraf. De basis voor de huidige gotische kerk werd gelegd in 1462. Ze heeft heel wat branden en oorlogen moeten doorstaan. Maar na de laatste restauratie in 1998 staat ze er weer in volle glorie bij. Deze 15de eeuwse kerk mocht vanmiddag het decor vormen voor jonge musici die muziek uit de 16de en 17de eeuw op oude instrumenten en zingend tot leven brachten. 

Het Koninklijk Conservatorium in Den Haag is op het gebied van Oude Muziek toonaangevend in de wereld. Jaarlijks kiezen docenten en studenten een afstudeerproject uit met steeds een ander thema. Dit jaar was dat "Cries and Tears of London". Een markttafereel uit het Londen van de late middeleeuwen werd tot inspiratiebron genomen. Bij Cries moet je denken aan de markt: de omroeper, de marktkooplui die waren aanprijzen en de bedelaars. Bij Tears aan de tijdgeest van het Engeland in die periode: Vreugde en melancholie gingen er goed samen. 

Het gezelschap dat naar Hulst kwam, wordt een consort of instruments genoemd (KLIK HIER). Consortmuziek was populair in de huishoudens van welgestelde families in de Elizabethaanse tijd en werd geschreven door belangrijke componisten uit die tijd: John Dowland (1563-1626), Anthony Holborne (1545-1602), Orlando Gibbons (1583-1625). Of eerder door Christopher Tye (1500-1573) en later door Henry Purcell (1659-1695). Ze kwamen allemaal aan bod tijdens het optreden.
In dit geval bestond het consort uit allerlei soorten blokfluiten en viola da gamba's, luiten en zangers. Ook de docenten Mieneke van de Velde (gamba) en Daniël Brüggen (blokfluit) speelden mee. Op de videofilm (zie hieronder of gebruik DEZE LINK) een eerder optreden in Middelburg met een van de muziekstukken die ook vandaag op het programma stond: Lend your ears to my sorrow van John Dowland.



Het was heel bijzonder om zoveel jonge mensen (van over de hele wereld) zo intensief met hun grootste passie bezig te zien. Er werd ademloos geluisterd naar de ontroerend mooie stemmen en hartverwarmende bespeling van de prachtige oude instrumenten. 
Als je je ogen sloot, waande je je in een andere tijd. In deze indrukwekkende basiliek werden de eeuwen weggespeeld en hoorde je dezelfde muziek als ooit de ambachtsheren en schepenen onder je voeten.

©JannieTr, januari 2015.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten